DespaWorks | Virtuele assistent

Grenzen stellen

Heb je je ooit afgevraagd waarom het jou niet lukt om grenzen te stellen? Waarom je vaak geneigd bent om taken op je te nemen die niet tot je kernactiviteiten behoren?

De reden van geen grenzen stellen

Vaak is er een patroon te herkennen waarin extra verantwoordelijkheden en taken jouw tijd en energie opslokken.

Je zegt ‘ja’ tegen nieuwe projecten, neemt extra taken op je om anderen te helpen en je voelt je verplicht om altijd klaar te staan voor de ander. Maar waarom doe je dit eigenlijk? Wat zijn de gedachten en overtuigingen die leiden naar dit gedrag?

👉 Vaak is er de sterke behoefte om anderen te helpen. Je wilt graag een goede indruk maken, gewaardeerd worden en je hoopt dat jouw inzet erkend wordt. Je wilt laten zien dat je een betrokken en toegewijde professional bent.

👉 Je bent bang om kansen te missen en klanten teleur te stellen. Je durft geen ‘nee’ te zeggen uit angst dat anderen je egoïstisch of onverschillig zullen vinden. Je wilt vermijden dat je waardevolle kansen misloopt of dat anderen teleurgesteld in je zijn.

👉 Daarnaast voel je vaak de enorme verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt, zelfs als het niet tot jouw kernactiviteiten behoort. Je gelooft dat niemand anders deze taken op de juiste manier kan uitvoeren.

Overbelasting door geen grenzen te stellen

Uiteindelijk kom je er achter dat de gevolgen van dit gedrag best groot zijn. Door constant meer te doen dan nodig is, overbelast je jezelf en raak je uitgeput. Je wordt overweldigd door een eindeloze lijst van taken en kunt je niet meer concentreren op wat je eigenlijk moeten doen.

Maar stel je eens voor hoe het zou zijn om grenzen te stellen en je te concentreren op datgene wat echt tot je verantwoordelijkheid behoort. Wat zou een gezonde werkbalans met je doen?

Groei en balans door grenzen te stellen

✅ Verhoogde productiviteit en efficiëntie: Door duidelijk te hebben waar je focus ligt, kun je meer gedaan krijgen in minder tijd. Je werkt geconcentreerd en efficiënt aan de taken die werkelijk belangrijk zijn voor jou.

✅ Verbeterde balans tussen werk en privé: Door vaker ‘nee’ te zeggen, creëer je ruimte voor persoonlijke tijd. Dit zorgt voor minder stress en meer tevredenheid in zowel je werk als je privéleven.

✅ Professionaliteit en duidelijkheid: Door grenzen te stellen, kom je professioneel over. Je bent duidelijk in waar je expertise en verantwoordelijkheden liggen. Anderen begrijpen dan ook waar ze op jou kunnen rekenen en zullen je zien als een effectieve en doelgerichte professional.

✅ Verhoogde zelfwaardering en zelfvertrouwen: Door grenzen te stellen, laat je zien dat je de controle hebt over je eigen tijd en prioriteiten en dat je niet zomaar toegeeft aan de verwachtingen van anderen. Het zorgt ervoor dat je jezelf respecteert als een waardevolle professional.

✅ Als je vaker “nee” gaat zeggen en je grenzen bepaalt en aangeeft, zul je merken dat je minder gestrest bent en dat je meer voldoening haalt uit je werk. Je zult meer balans ervaren en vaker rekening houden met je eigen behoeften en doelen.

Leren om grenzen stellen

Het stellen van grenzen en vaker ‘nee’ zeggen is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Ja, ook jij. 😉 Het kost wel wat tijd en oefening om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Maar ja, als het makkelijk was had ik er niet zo’n lang blog over hoeven schrijven. 😏Het kan in het begin misschien wat ongemakkelijk zijn of geforceerd aanvoelen. Maar al snel zul je merken dat je meer energie hebt, beter prioriteiten kunt stellen en effectiever leert werken.

Tips om je grenzen te bewaken

Hier dus enkele handvatten die jou helpen om beter je grenzen te bewaken:

💡 Wees bewust van je eigen verantwoordelijkheden: Zorg ervoor dat je duidelijk hebt wat er van je verwacht wordt. Voor welke taken en prioriteiten ben jij verantwoordelijkheid?

💡 Weet welke taken buiten je verantwoordelijkheden vallen: Leer om onderscheid te maken tussen taken die je kunt delegeren, weigeren of doorverwijzen naar anderen. Ga na welke taken jouw veel tijd en energie kosten en weinig tot niets bijdragen aan jouw eigen werk.

💡 Ken je eigen capaciteiten en beperkingen: Wees eerlijk tegenover jezelf over wat je aankunt en welke taken mogelijk te veel zijn. Stel realistische verwachtingen voor jezelf en houd rekening met je eigen grenzen en behoeften.

💡 Communiceer duidelijk en assertief: Wanneer iemand je vraagt om een taak op te nemen die buiten je verantwoordelijkheden valt, wees dan duidelijk en assertief in je reactie. Leg rustig uit dat je andere prioriteiten hebt en dat je de extra taak op dit moment niet op je kunt nemen.

💡 Bied alternatieven aan: Als je nee zegt, kun je overwegen om alternatieven aan te bieden. Wijs de persoon mogelijk door naar een collega die beter geschikt is voor de taak, stel een ander moment voor waarin je de taak wel kunt uitvoeren, of zoek naar een compromis dat voor beide partijen werkt.

💡 Wees standvastig en consistent: Het kan natuurlijk voorkomen dat mensen blijven aandringen of druk uitoefenen om je over te halen om toch de taak op je te nemen. Het is belangrijk om standvastig te blijven en je grenzen te blijven bewaken. Wees consistent in je reacties en laat je niet gemakkelijk overhalen. I know, makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst 😉

💡 Zorg voor zelfzorg: Het stellen van grenzen en vaker ‘nee’ zeggen is een vorm van zelfzorg. Zorg goed voor jezelf, zodat je in staat bent om je taken effectief uit te voeren en balans te vinden in je werk. Neem regelmatig pauzes, stel realistische deadlines voor jezelf en zoek ondersteuning indien nodig.

Grenzen stellen voor meer groei en balans

Blijf je realiseren wat het je brengt als je je grenzen aangeeft. Minder stress, meer voldoening, meer respect en waardering, en een betere balans tussen werk en privéleven.

Heel veel succes! You can do this!

En mocht je nu toch telkens terugvallen in het oude patroon. Aarzel dan niet om een strategiesessie aan te vragen. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw valkuil en help ik je op weg met tips die voor jou werken. 🔥

Deel dit bericht

Meer tips & Inspiratie?

productiever zijn
Tips & Inspiratie

Hoe verhoog je je productiviteit?

Heb je het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt? Dat je to-do lijst maar blijft groeien en je altijd tijd tekort komt? Je bent zeker niet de enige. Gelukkig zijn er manieren om je productiviteit te verhogen en je stress te verminderen. In dit blog deel ik enkele tips die jou helpen […}

Tips & Inspiratie

Training Timemanagement

Als drukke ondernemende vrouw ben je gewend om veel taken en verantwoordelijkheden te hebben. Je houdt alle ballen in de lucht. En dat gaat soms ten koste van jezelf. Je doet zo je best om alles draaiende te houden, je kinderen, je bedrijf en alles wat daar nog bij komt. Maar waar ben jij in dit verhaal? […}

Tips & Inspiratie

Werk en privé in balans

Hoe is jouw werk/privé balans?

Hoe is de balans tussen jouw werk en je privéleven? Sta je daar wel eens bewust bij stil? Of ben je elke dag aan het rennen om de boel draaiend te houden?
Als ondernemende vrouw heb je vaak veel ballen in de lucht te houden. Je gezin heeft aandacht nodig, kinderen, partner, misschien je ouders […}

Vragen of meer informatie?

Neem gerust even contact op.