DespaWorks | Virtuele assistent

Loslaten zorgt voor groei en balans

Loslaten...zo gemakkelijk is dat niet

Heb je dat gevoel weleens gehad? Dat je je ergens aan vastklampt, wetende dat het beter is om los te laten?

Misschien ken je dat gevoel als ouder wanneer je kinderen voor het eerst alleen op pad gaan. Of misschien als ondernemer, wanneer je de druk voelt om je bedrijf te laten groeien. Loslaten… zo gemakkelijk is dat niet. Vind ik.

Het was een vrijdagavond en ik keek naar mijn tienerdochter die met haar vriendinnen uitging. Ze lachte en had plezier. Zelfs de regen kon de pret niet drukken. 🥳

Voor haar was het een avontuur, een kans om te groeien. 🌱

Voor mij was het moeilijk. Ik voelde een mengeling van trots en angst. Ik wist dat ik haar moest loslaten, haar ruimte moest geven om te ontdekken en te groeien. Het feit dat ze die avond bij een vriendin zou blijven slapen en dus niet thuis zou komen, maakte het er allemaal niet beter op. 🥺

Dit loslaten komt natuurlijk niet alleen in ons persoonlijke leven voor, ook in ons werk hebben we ermee te maken.
We maken soms lange dagen, investeren onze tijd en energie en voelen ons vaak verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt.

Loslaten vinden we maar lastig. Maar ondertussen vreet het aan ons. Want het kost energie, heel veel energie. Ons hoofd blijft overuren maken. Dit is toch niet de bedoeling?

Loslaten is erkennen

Erkennen dat je niet alles kunt beheersen en dat je niet overal invloed op hebt.

Stel je eens voor: Je werkdag zit erop. Je ruimt op en sluit af. En dan? Wat ga je doen?
Sta je jezelf toe om te ontspannen? Om je gedachten te verzetten, om even af te schakelen?
Of blijf je in je hoofd bezig met die eindeloze to do lijst? Of zit je in gedachten al bij je overvolle agenda van de volgende dag?

Als je niet loslaat of afschakelt, raak je gestresst en vermoeid. Zelfs je werk kan er onder gaan lijden.
Het is dus belangrijk om te erkennen dat je niet alles kunt beheersen. Sommige dingen liggen simpelweg buiten je macht of verantwoordelijkheid.

Loslaten is een vaardigheid

Geloof het of niet, maar loslaten is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen.

Het begint met bewustwording. Herken de momenten waarin je jezelf vastklampt aan iets. Of het nu gaat om zorgen over je werk of persoonlijke angsten. Wanneer je die momenten herkent, heb je al een hele belangrijke stap gezet. ✔️

Door te oefenen kun je vervolgens leren om los te laten. Misschien vind je het fijn om te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Plan in ieder geval bewust tijd in voor ontspanning. 🎶🌳💃🐶 Geef jezelf toestemming om los te laten. Blijf je realiseren dat je niet alles kunt beheersen.

Je kunt je ook afvragen of je iets aan jouw gedachten of zorgen kunt doen. Heb jij er invloed op? Als jouw antwoord ja is, doe er dan meteen iets aan. Schrap taken of richt je agenda anders in. Of zet iets op papier wat anders in je hoofd blijft rondspoken, omdat je bang bent het te vergeten. Zorg er ieder geval voor dat je rust krijgt.

In de privé situatie met mijn dochter ligt het misschien iets anders, maar in grote lijnen werkt het hetzelfde. Hoe kon ik ervoor zorgen dat ik me minder zorgen maakte?
Had ik er invloed op? Nou, ja ik kon haar verbieden om te gaan. Maar natuurlijk deed ik dat niet. Dit was tenslotte mijn probleem, ik had moeite met de situatie, zij totaal niet. Het was trouwens ook heel gezond dat ze uitging met vriendinnen.
Oké, ik wilde haar dus wel laten gaan. Hoe zou ik het dan los kunnen laten? Ik vertrouwde haar en het feit dat alles goed zou gaan (wat natuurlijk ook het geval was). We spraken af dat ze zou appen of bellen als er iets was. Ik gunde haar deze avond en ik zwaaide haar enthousiast uit. Ik kon mij neerleggen bij de situatie en heb me de rest van de avond prima vermaakt met een meeslepende film. (Oké heel eerlijk, zonder wijntje, want stel dat ik mijn dochter nog een keer moest ophalen 😁).
Dat ik dit, weliswaar met gemengde gevoelens, los kon laten zorgde voor zowel mijn groei als ouder als de groei van mijn dochter. Ik had ervoor gekozen om los te laten.

Loslaten zorgt voor groei en balans

Als moeder en ondernemer heb ik geleerd dat loslaten een voortdurend proces is. De ene keer gaat het goed en de andere keer….ronduit slecht, maar het brengt me altijd iets. 💡

Door los te laten ben ik in staat om te groeien, om ruimte te maken voor nieuwe ervaringen en om een goede balans te houden tussen werk en privé.

Ik ben benieuwd hoe dat bij jou gaat. Kun jij een beetje loslaten?

Enne…ben niet te hard voor jezelf; het is een proces dat tijd kost. Je maakt zelf de keuze om wel of niet los te laten. Maar besef je, loslaten geeft je de vrijheid om dingen anders te doen, zowel in je persoonlijke leven als in je carrière.
🔥

Wil je meer over mij weten en lezen hoe ik eigenlijk ben gaan ondernemen? Lees hier mijn verhaal. 🍀

Deel dit bericht

Meer tips & Inspiratie?

Despa_Works_effectief_agendabeheer
Tips & Inspiratie

Effectief agendabeheer voor drukke ondernemers

Als drukke ondernemer is je agenda vaak je houvast. Het is dan ook mega belangrijk om deze slim in te richten en goed te beheren. Op die manier gebruik je je tijd optimaal én ben je het meest productief. Maar eerlijk is eerlijk het kan nog wel eens een uitdaging […}

Tijd besparen door slimmer te werken
Tips & Inspiratie

Tijd besparen door slimmer te werken

Tijd besparen, het kan echt. Ook jij kunt tijd overhouden om een nieuwe dienst of product te lanceren. Of misschien wil je meer tijd besteden aan je gezin of je hobby.
Het kan, maar dan moet er wel iets veranderen. In je manier van werken én denken. […]

DespaWorks blog snel afgeleid zijn
Tips & Inspiratie

Snel afgeleid zijn

Waarom lukt het ons niet om gefocust te werken? Heel simpel eigenlijk. Ons brein is er niet voor gemaakt. Vroeger, en dan bedoel ik echt vroeger, moesten we alert zijn op alles. Een vreemd geluid kon het teken zijn dan je per direct op de vlucht moest. Ons instinct was onze beste vriend. Tegenwoordig is […]

Vragen of meer informatie?

Neem gerust even contact op.