DespaWorks | Virtuele assistent

Snel afgeleid zijn

DespaWorks blog snel afgeleid zijn

Waarom lukt het ons niet om gefocust te werken?

Heel simpel eigenlijk. Ons brein is er niet voor gemaakt.

Vroeger, en dan bedoel ik echt vroeger, moesten we alert zijn op alles. Een vreemd geluid kon het teken zijn dan je per direct op de vlucht moest. Ons instinct was onze beste vriend.

Tegenwoordig is het fijn als je wat minder snel afgeleid bent. Zodat je je beter kan focussen op de taak die je te doen hebt.

Wil je dus echt even gefocust en in volle concentratie aan een taak werken? Zorg dan voor zo min mogelijk externe prikkels, zoals een ruimte vol collega’s, veel openstaande tabbladen en ja, daar is ie weer, de telefoon.

Het wel of niet toelaten van deze externe prikkels heb je dus redelijk zelf in de hand, al kan het lastig zijn om je er niet door af te laten leiden.

Maar er zijn prikkels die nog lastiger aan te pakken zijn, namelijk je interne prikkels, oftewel je eigen gedachten. Jezelf afsluiten voor je eigen gedachten lukt vaak niet zomaar.
Wat je wel kunt doen is zoeken naar de oorzaak van je gedachte. Waar komt die uit voort?

Je kunt je niet focussen door frustratie

Ga na waar de frustratie vandaag komt. Is de taak te moeilijk, kijk hoe je deze makkelijker kunt maken. Weet je niet wat je moet doen, vraag iemand of Google om uitleg.
Ook zijn we geneigd als iets niet meteen lukt om ons te laten afleiden door bv social media. Je doorzettingsvermogen wordt hierbij op de proef gesteld. Een tip is dan om je telefoon uit de buurt te leggen en geen tabbladen open te hebben staan.

Je kunt je niet focussen door vermoeidheid

Misschien ben je te lang met een taak bezig en ben je moe geworden. Niemand kan zich uren achter elkaar concentreren. Neem dus op tijd een pauze. Plan blokken in voor je concentratietaak en plan ook je pauzes, zo weet je zeker dat je deze ook neemt.

Je kunt je niet focussen door allerlei gedachten

Wat bij mij nogal eens gebeurd is dat er tijdens een focus taak nog allerlei andere gedachtes door mijn hoofd gaan. Dingen die ik nog moet doen, moet regelen of aan moet denken. Deze dingen (taken) schrijf ik op. Zo zijn ze uit mijn hoofd en hoef ik niet bang te zijn dat ik ze vergeet. Ze komen dan later weer voorbij, als ik er wel tijd voor heb.

Hopelijk vond je het interessant om te lezen hoe het eigenlijk komt dat we ons niet goed kunnen focussen. Tussen de regels door heb je ook al een paar tips gehad die je kunnen helpen om minder snel afgeleid te raken.

Hier volgen nog enkele tips die kunnen bijdragen aan een betere concentratie.

Ga in een rustige ruimte zitten. Dus niet in een kantoortuin of thuis als er meerdere familieleden thuis zijn. Zorg voor weinig prikkels, zodat je beter kunt focussen.

Stel deadlines. Vaak is het zo dat als we een taak afgerond móeten hebben voor bv een vakantie of een vergadering, dat de focus dan beter is. Er hangt immers een consequentie aan als de taak niet af is.
Bepaal vooraf wanneer een taak afgerond moet zijn of geef dagelijks prioriteit aan 2 of 3 taken die die dag af moeten zijn.

Raak je toch afgeleid? Zorg ervoor dat je de focus weer pakt. Leg je telefoon weg, sluit je social media tabbladen of ga even koffie halen. Stop met afgeleid taken.

O ja, een timer werkt vaak ook goed. Een signaal dat je lummeltijd om is. Get back to work!

Wanneer je met meer focus en concentratie werkt, zal je zien dat je productiviteit ook omhoog gaat. Je sluit met meer voldoening je werkdag af. En als je minder prikkels toelaat heb je zelfs nog energie voor andere dingen 😉

 

Deel dit bericht

Meer tips & Inspiratie?

Tijd besparen door slimmer te werken
Tips & Inspiratie

Tijd besparen door slimmer te werken

Tijd besparen, het kan echt. Ook jij kunt tijd overhouden om een nieuwe dienst of product te lanceren. Of misschien wil je meer tijd besteden

Loslaten...zo gemakkelijk is dat niet
Tips & Inspiratie

Loslaten…zo gemakkelijk is dat niet

Heb je dat gevoel weleens gehad? Dat je je ergens aan vastklampt, wetende dat het beter is om los te laten? Misschien ken je dat

Tips & Inspiratie

Prioriteiten stellen

Vind jij het soms lastig om prioriteiten te stellen? Het te druk hebben lijkt iets van deze tijd te zijn. Helaas worden we er vaak

Vragen of meer informatie?

Neem gerust even contact op.