DespaWorks | Virtuele assistent

Uitstelgedrag

Heb jij ook wel eens last van uitstelgedrag? Uitstelgedrag is iets waar velen van ons mee worstelen. Hoewel we weten dat er strategieën zijn om het te overwinnen, lijkt het alsof we er maar niet vanaf komen.

 

De reden achter uitstelgedrag

Wat maakt ons experts in uitstellen? Oké, laten we eerlijk zijn, uitstelgedrag is iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Het is alsof we een onzichtbaar magneetje hebben dat ons steeds weer naar Netflix, sociale media of andere afleidingen trekt. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

 • Angst voor falen
  Soms stellen we taken uit omdat we bang zijn om te falen. We denken dat we niet in staat zijn om de taak goed uit te voeren, dus stellen we het uit om die druk te verminderen.
 • Gebrek aan motivatie
  Wanneer we geen zin hebben om iets te doen, is het heel lastig om onszelf in actie te zetten. Zonder motivatie lijkt zelfs het kleinste klusje een gigantische berg werk.
 • Perfectionisme
  We willen allemaal geweldig werk afleveren, maar soms slaan we door in ons streven naar perfectie. We stellen taken uit omdat we denken dat we ze nooit perfect zullen kunnen uitvoeren.
 • Overweldiging
  Soms kunnen taken zo overweldigend lijken dat we niet eens weten waar te beginnen. We verdwalen in een zee van taken en deadlines.
 • Slechte planning
  Slechte planning draagt ook bij aan uitstelgedrag. Als je geen idee hebt wanneer je iets moet doen, is de kans groot dat je het voor je uitschuift.
 • Andere prioriteiten
  Er zijn vaak andere dingen die we belangrijker vinden en waar we onze aandacht aan willen besteden. Maar het uitstellen van belangrijke taken brengt uiteindelijk alleen maar meer stress en druk met zich mee.

 

Strategieën om uitstelgedrag aan te pakken

Oké, de oorzaken van uitstelgedrag zijn bekend, dan is het nu tijd voor de volgende stap. Hoe komen we van dat uitstelgedrag af? Hieronder deel ik een paar sterke strategieën met je:

 • Ken jezelf
  Ga bij jezelf na waarom je geneigd bent om dingen uit te stellen. Wat zijn jouw angsten of blokkades? Door je bewust te worden van deze patronen, kun je ze beter aanpakken.
 • Maak het behapbaar
  Grote taken kunnen overweldigend zijn, dus hak ze in kleine stukjes. Begin met een kleine stap en werk gestaag verder. Voor je het weet, heb je die enorme taak afgevinkt!
 • Stel doelen en beloon jezelf
  Stel duidelijke doelen voor jezelf en beloon jezelf wanneer je ze bereikt. Het motiveert je om aan de slag te gaan en geeft een extra boost aan je doorzettingsvermogen.
 • Maak een planning met deadlines
  Een goede planning is essentieel. Maak een overzicht van wat je moet doen en stel realistische deadlines in. Breek de taken op in kleinere deeltaken en plan ze in je agenda en zet ze in een projectmanagement tool zoals Trello. Zo blijf je op koers en voorkom je dat taken zich opstapelen.
 • Creëer een inspirerende omgeving
  Zorg voor een werkplek die je inspireert en motiveert. Ruim je rommel op, zet wat plantjes op je vensterbank of bureau en zorg voor voldoende natuurlijk licht. Een positieve omgeving kan een wereld van verschil maken!
 • Werk samen
  Zoek een buddy, een vriend of collega met wie je elkaar verantwoordelijk kunt houden. Samen kun je elkaar motiveren en ondersteunen.

Deze strategieën helpen je, samen met een beetje doorzettingsvermogen, uitstelgedrag aan te pakken. Zodat jij je doelen wél gaat behalen en weer rust ervaart in je werk. 

Wees niet te hard voor jezelf, we zijn allemaal mensen en het is normaal om af en toe terug te vallen in uitstelgedrag. Belangrijk is dat je de regie neemt en bewuste keuzes maakt om het patroon te doorbreken.

Dus kom op, pak die taak aan die je al zo lang voor je uit schuift en ervaar de voldoening van het afronden. Je kunt het!

Denk je nu, dat gaat mij echt nooit alleen lukken? Ik help je graag met een Plannen met Impact sessie. Hiermee zorgen we ervoor dat jou weekplanning staat als een huis en dat ook de taken gedaan worden die je al zo lang vooruit schuift.

Deel dit bericht

Meer tips & Inspiratie?

Despa_Works_effectief_agendabeheer
Tips & Inspiratie

Effectief agendabeheer voor drukke ondernemers

Als drukke ondernemer is je agenda vaak je houvast. Het is dan ook mega belangrijk om deze slim in te richten en goed te beheren. Op die manier gebruik je je tijd optimaal én ben je het meest productief. Maar eerlijk is eerlijk het kan nog wel eens een uitdaging […}

Tijd besparen door slimmer te werken
Tips & Inspiratie

Tijd besparen door slimmer te werken

Tijd besparen, het kan echt. Ook jij kunt tijd overhouden om een nieuwe dienst of product te lanceren. Of misschien wil je meer tijd besteden aan je gezin of je hobby.
Het kan, maar dan moet er wel iets veranderen. In je manier van werken én denken. […]

DespaWorks blog snel afgeleid zijn
Tips & Inspiratie

Snel afgeleid zijn

Waarom lukt het ons niet om gefocust te werken? Heel simpel eigenlijk. Ons brein is er niet voor gemaakt. Vroeger, en dan bedoel ik echt vroeger, moesten we alert zijn op alles. Een vreemd geluid kon het teken zijn dan je per direct op de vlucht moest. Ons instinct was onze beste vriend. Tegenwoordig is […]

Vragen of meer informatie?

Neem gerust even contact op.