DespaWorks | Virtuele assistent

Waarom multitasken niet werkt

Despa_Works_blog_multitasken

Maakt multitasken ons productiever?

In onze huidige tijd streven we er vaak naar om zoveel mogelijk taken tegelijkertijd uit te voeren. We geloven dat multitasken ons productiever maakt, maar is dat echt zo?

Ons brein kan niet multitasken

Het is verleidelijk om meerdere taken tegelijkertijd aan te pakken, maar helaas werkt ons brein niet op die manier. We kunnen ons simpelweg niet volledig concentreren op meerdere dingen tegelijkertijd. Denk maar eens aan die keer dat je voor de tv at en halverwege je maaltijd merkte dat je bord leeg was zonder dat je ervan genoten had. Of toen je in de auto op weg was naar huis en zonder dat je je er bewust van was al de hoek van je straat omsloeg. Door afleidingen verliezen we de focus op de huidige taak, wat leidt tot verminderde productiviteit en het maken van fouten.

Het beheersen van afleidingen

Afleidingen zijn overal om ons heen, of het nu gaat om e-mails die binnenkomen, telefoonmeldingen of collega’s die onze aandacht vragen. Deze constante onderbrekingen verstoort je workflow. Het duurt daarna weer even voordat je de focus hebt teruggevonden. Om afleidingen effectief te beheersen, kun je enkele strategieën toepassen:

1. Werk met een timer: Door een timer te gebruiken, creëer je een afgebakende periode van ononderbroken focus. Hierdoor kun je je beter concentreren en productiever werken.

2. Zet notificaties uit: Schakel meldingen op je telefoon uit tijdens je werksessies. Dit voorkomt de constante stroom van afleidingen en stelt je in staat om je aandacht volledig te richten op je taken.

3. Minimaliseer onnodige tabbladen: Sluit tabbladen op je computer die niet relevant zijn voor de taak waaraan je werkt. Hierdoor verminder je de verleiding om tussen verschillende taken te schakelen en behoud je je focus op één specifiek doel.

4. Beheer je e-mailtijd: Sluit je e-mail en plan vaste tijden gedurende de dag om je inbox te controleren. Op deze manier word je niet voortdurend afgeleid door inkomende berichten en kun je je concentreren op belangrijke taken zonder onderbrekingen.

De voordelen van focus

Door je op één taak tegelijkertijd te richten, kun je sneller en beter werk afleveren. Je productiviteit neemt toe en je werkt efficiënter. Bovendien leidt het verminderen van afleidingen tot een gevoel van rust en minder stress. Door bewust te kiezen voor focus, geef je jezelf de ruimte om echt in het moment te zijn en te genieten van wat je doet.

Conclusie over multitasken

Multitasken lijkt misschien de ideale manier om zoveel mogelijk gedaan te krijgen, maar het tegendeel is waar. Het beperkt onze productiviteit en verhoogt de kans op fouten. Door te kiezen voor focus en enkelvoudige taakuitvoering kunnen we de kracht van onze volledige aandacht benutten en betere resultaten behalen. Dus laat multitasken los en richt je op de voordelen van focus. Je zult versteld staan van de positieve impact die het heeft op je werk en welzijn.

Wil je eens sparren over het loslaten van multitasken? Plan een gratis strategiesessie in. Ik help je graag op weg.

Deel dit bericht

Meer tips & Inspiratie?

Tips & Inspiratie

Werk en privé in balans

Hoe is jouw werk/privé balans?

Hoe is de balans tussen jouw werk en je privéleven? Sta je daar wel eens bewust bij stil? Of ben je elke dag aan het rennen om de boel draaiend te houden?
Als ondernemende vrouw heb je vaak veel ballen in de lucht te houden. Je gezin heeft aandacht nodig, kinderen, partner, misschien je ouders […}

Despa_Works_effectief_agendabeheer
Tips & Inspiratie

Effectief agendabeheer voor drukke ondernemers

Als drukke ondernemer is je agenda vaak je houvast. Het is dan ook mega belangrijk om deze slim in te richten en goed te beheren. Op die manier gebruik je je tijd optimaal én ben je het meest productief. Maar eerlijk is eerlijk het kan nog wel eens een uitdaging […}

Tijd besparen door slimmer te werken
Tips & Inspiratie

Tijd besparen door slimmer te werken

Tijd besparen, het kan echt. Ook jij kunt tijd overhouden om een nieuwe dienst of product te lanceren. Of misschien wil je meer tijd besteden aan je gezin of je hobby.
Het kan, maar dan moet er wel iets veranderen. In je manier van werken én denken. […]

Vragen of meer informatie?

Neem gerust even contact op.