DespaWorks | Virtuele assistent

Werk en privé in balans

Hoe is jouw werk/privé balans?

Hoe is de balans tussen jouw werk en je privéleven? Sta je daar wel eens bewust bij stil? Of ben je elke dag aan het rennen om de boel draaiend te houden?
Als ondernemende vrouw heb je vaak veel ballen in de lucht te houden. Je gezin heeft aandacht nodig, kinderen, partner, misschien je ouders, vrienden en o ja (!) je hebt ook nog een bedrijf te runnen. Hoe houd je nou die o zo belangrijke balans in alles wat je te doen hebt. Het antwoord lijkt heel simpel: Door goed voor jezelf te zorgen.

Je tijd en energie worden opgeslokt

Maar zo simpel als het klinkt, is het dat zeker niet. Je leeft vaak in de waan van de dag en hebt vaak niet eens door dat je tijd en energie wordt opgeslokt door allerlei taken en verantwoordelijkheden. Totdat je ’s avonds op de bank ploft, omdat je geen energie meer hebt om nog iets te doen.
Ondertussen ben je onrustig, vanwege een aankomende deadline of een overvolle box met e-mails die nog beantwoord moeten worden.

Je bent onder andere gaan ondernemen voor de vrijheid. Zodat je je kinderen naar school kunt brengen en spontaan een keer bij je moeder op de koffie kunt gaan. Of zodat je op een doordeweekse dag lekker naar de sauna kunt.
Maar hoe is de realiteit? Gebeuren die dingen ook daadwerkelijk? Of streep je dat toch weer weg als het bijna zover is?

Zelfzorg als basis

Ik las laatst een mooie vergelijking: Zelfzorg is als het water geven aan een plant; zonder dat verwelkt alles. Vergeet jij je planten ook wel eens water te geven? Ik vergat dat regelmatig 😏 Nu heb ik een herinnering in mijn agenda staan, elke dinsdagochtend krijgen mijn planten water. Zij happy, ik happy. 😁
En zo is het dus ook met zorgen voor jezelf. Je kunt namelijk pas goed voor een ander (je gezin, je bedrijf, etc) zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. 💡

Stress zorgt voor disbalans

Stress komt helaas veel voor in onze huidige maatschappij. Wij als ondernemende vrouwen zijn daar geen uitzondering in. Sterker nog, we hebben heel wat ballen in de lucht te houden en al die verantwoordelijkheden kunnen leiden tot stress. En zoals we allemaal weten is stress niet goed voor ons, we raken uit evenwicht en soms vallen we om.

Belangrijk dus om stil te staan hoe jouw evenwicht is. Ben je nog in balans? Of ervaar je (te veel) stress? En wat kun je doen om die stress te verminderen? Zodat je meer rust krijgt en je in zo’n fijne flow terecht komt.

Het verminderen van stress

Helaas bestaat er geen knopje waarmee we stress makkelijk uit kunnen zetten. Je zal echt zelf in actie moeten komen. Maar dat hoeft niet zo heel moeilijk te zijn. Denk eens aan:

1. Hobby’s

Als je gedurende de week voldoende dingen doet die je leuk vindt en waar je energie uit haalt, krijgt stress veel minder kans.

2. Lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen is eigenlijk altijd goed. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, dat je een gelukkig gevoel geeft.

3. Voldoende slaap

Een goede nachtrust is super belangrijk om je goed te voelen, vooral na een drukke dag. Het helpt je om je emoties een plek te geven en informatie te verwerken. en je hormonen in balans te houden.

4. Ademhalingsoefeningen

Door langzaam en diep adem te halen neem je spanning weg en voel je je rustiger.

Plan je me-time

Deze wil ik je niet onthouden. Want hoe waardevol bovenstaande tips ook zijn, deze vind ik nog waardevoller: Plan je me-time! 📌
Door in je agenda tijd te reserveren voor ontspanning en pauzes is de kans veel groter dat je dit ook gaat doen. Doe dat ook als eerste, voordat je alle andere taken en verantwoordelijkheden inplant.

Aan jou om verder te onderzoeken en te experimenteren wat voor jou werkt.

Zelfzorg is key

Zelfzorg is de sleutel naar een goede werk privé balans. Het zorgt er ook voor dat je productiever en meer geconcentreerd bent. En dát bespaart dan weer tijd. Door goed voor jezelf te zorgen zal het je beter lukken om met problemen om te gaan en haal je meer voldoening uit zowel je werk als je privéleven.

En heel eerlijk? Dit gaat niet van de een op de andere dag. Het vergt wat oefening, doorzettingsvermogen en af en toe een greep uit de chocolade la in de keuken 😉 Dus wees een beetje lief voor jezelf. Je doet het goed 💚

Wil je een keer sparren over jouw werk / privé balans? Boek een strategiesessie, het kan heel verhelderend zijn om je hart te luchten en nieuwe inspiratie op te doen 🍀

Deel dit bericht

Meer tips & Inspiratie?

Despa_Works_effectief_agendabeheer
Tips & Inspiratie

Effectief agendabeheer voor drukke ondernemers

Als drukke ondernemer is je agenda vaak je houvast. Het is dan ook mega belangrijk om deze slim in te richten en goed te beheren. Op die manier gebruik je je tijd optimaal én ben je het meest productief. Maar eerlijk is eerlijk het kan nog wel eens een uitdaging […}

Tijd besparen door slimmer te werken
Tips & Inspiratie

Tijd besparen door slimmer te werken

Tijd besparen, het kan echt. Ook jij kunt tijd overhouden om een nieuwe dienst of product te lanceren. Of misschien wil je meer tijd besteden aan je gezin of je hobby.
Het kan, maar dan moet er wel iets veranderen. In je manier van werken én denken. […]

DespaWorks blog snel afgeleid zijn
Tips & Inspiratie

Snel afgeleid zijn

Waarom lukt het ons niet om gefocust te werken? Heel simpel eigenlijk. Ons brein is er niet voor gemaakt. Vroeger, en dan bedoel ik echt vroeger, moesten we alert zijn op alles. Een vreemd geluid kon het teken zijn dan je per direct op de vlucht moest. Ons instinct was onze beste vriend. Tegenwoordig is […]

Vragen of meer informatie?

Neem gerust even contact op.